Informatie over Peru

Peru staat al jarenlang hoog op de wensenlijst van reizigers. Natuurlijk heeft de citadel Machu Picchu daar veel mee te maken, maar Peru biedt veel méér dan Machu Picchu alleen. Zo is het land bijvoorbeeld voor culinaire liefhebbers een waar paradijs! Van heel Latijns Amerika biedt Peru de meest gevarieerde en beste restaurants. Verder biedt het land stranden, maar ook een enorm groot deel van het Amazonewoud. Voor ieder wat wil(d)s dus, een bijzondere bestemming.

Voor een greep uit ons complete aanbod van reizen naar Peru scrollt u naar beneden, of maakt gebruik van de menubalk “soorten reizen”

Beste reistijd Peru

Vanwege de verschillende klimaatzones, is het soms wat lastig in te schatten wat de beste reisperiode voor dit fascinerende land is. Maar voor de meeste reizen naar Peru geldt dat je het best kan reizen in de maanden april tot en met september, de droge periode. Wil je meer groen zien tijdens de reis, kies dan voor het natte seizoen, maar houd er rekening mee dat de Incatrail naar Machu Picchu bijvoorbeeld in februaari gesloten is vanwege de regen.

Informatie over Lima

Een reis naar Peru begint in de regel in hoofdstad Lima. Niet echt een boeiende stad voor toeristen, maar je krijgt er al wel gelijk een goed idee van wat er te wachten staat. Midden in de stad tref je namelijk 2 (Pre-)Incaruïnes. Het oude centrum van de stad is een kort bezoek waard, maar de meeste toeristen blijven voornamelijk in de moderne wijk Miraflores. De wijk Barranco daarnaast is echter ook zeer de moeite waard, veel authentieker en een beetje bohemian.

Toeristische trekpleisters Peru

De meeste aanbieders van rondreizen Peru bieden eenzelfde route aan. Het noorden van Peru is veel minder druk bezocht, maar ook zeker een bezoek waard. Steden als Trujillo zijn interessant als u op zoek bent naar cultuur en minder naar tourist traps. Boven Lima ligt ook Chan Chan, wat op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Hier kun je ronddwalen door de overblijfselen van grote paleizen. Het Tschudi paleis is het best bewaard gebleven en dit kan je bezoeken. De andere belangrijke bestemming in het noorden is Iquitos, midden in de Amazone, voor een bezoek aan het regenwoud. Onze voorkeur voor een bezoek aan de Amazone is echter het gebied bij Puerto Maldonado in het zuiden.

Paracas en Ballestas eilanden

Een paar uur per luxe bus afzakken langs de kust en u komt in Paracas. Van hieruit varen er bootjes naar de Ballestas eilanden, met ontelbare vogels die hier nestelen en… poepen! De beroemde “guano” wordt hier nog steeds iedere paar jaar van de eilanden geschraapt en geexporteerd voor de landbouw. De Paracas woestijn is een uitloper van de Atacamawoestijn in buurland Chili en in een halve dag goed te bezoeken.

Ica en Huacachina

Een stukje verder ligt de (lelijke) stad Ica en vlak daarbij de fata morgana Huacachina: letterlijk een oase in de woestijn. De enorme zandduinen zijn geliefd voor buggy rijden en sandboarding.

Nazca

Nog een stukje verder langs de route naar het zuiden ligt Nazca/Nasca. De stad zelf is niet interessant voor toeristen, maar de in de buurt liggende beroemde Nazcalijnen zijn dat natuurlijk wel! Tijdens onze individuele rondreis Peru is een vlucht boven deze lijnen inbegrepen. Neem wel onze raad ter harte: ontbijt niet of licht, voordat u in het vliegtuigje stapt…

Arequipa

Verder zuidwaarts en nu een stuk de bergen in en u bereikt Arequipa, de stad van de eeuwige lente. Met de vulkaan Misti op de achtergrond een hele fijne stad om rond te wandelen. Bezoek hier zeker het Santa Catalina monasterio, wat voor een groot gedeelte open is gesteld voor publiek. In het Museo Santuarios Andinos is het beroemde Andesmeisje Juanita tentoon gesteld. Zij werd aan de Incagoden geofferd en haar bevroren lichaam werd eeuwen later gevonden en is in het museum te zien. Boek ook zeker een stadstour in Arequipa, met onder andere een bezoek aan de markt en de kathedraal.

Condors spotten bij de Colca vallei

Vanuit Arequipa kunt u echt de bergen in, met mooie uitzichten op de kenmerkende “terrassen” waar landbouw bedreven wordt en je nog kleine dorpjes vindt waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan. De Colcavallei is een enorme diepe kloof (2x zo diep als de Grand Canyon!) en een perfecte plek om condors van dichtbij te zien, die de thermiek in de kloof gebruiken om urenlang te zweven.

Puno en het Titicacameer

Na Arequipa staat in vele Peru reizen het Titicaca meer op het programma. Het meer wordt gedeeld met Bolivia en is het hoogst bevaarbare meer ter wereld (Puno ligt op 4.000m hoogte). Veel boottochten gaan langs de drijvende Uros eilanden en bezoeken de eilanden Taquile of Amantani.

Cusco

De beroemdste stad van Peru is zonder twijfel Cusco. Hier stromen alle reizigers samen die Machu Picchu willen bezoeken. Het is een grote stad, met een groot centraal plein en vele smalle straatjes. De stad nodigt uit om in rond te wandelen. In de directe omgeving zijn zeer interessante bezienswaardigheden, we raden dan ook zeker aan om een tour te boeken. Oo de Heilige Vallei is interessant, vooral de twee daagse tour langs dorpjes waar minder toeristen komen en de zoutpannen van Mara bijvoorbeeld.

Macchu Picchu

Wie Peru voor het eerst bezoekt kan er niet omheen: Machu Picchu is dé toeristen trekpleister van het land. Nog niet eens zo lang geleden ontdekt en de enorme citadel is geheel opengesteld voor publiek. Sinds kort is er echter wel een beperking: je kan er of ´s ochtends, of ´s middags rondlopen. Je komt er met de bus vanuit Aguas Calientes (of Machu Picchu Pueblo zoals het nu heet). Dit plaatsje is niet via de weg bereikbaar, maar alleen met de trein! Verder zijn er uiteraard de beroemde trails voor de sportieve reiziger: de Incatrail is de beroemdste (en vér van tevoren volgeboekt!), maar er zijn meer mooie trails te lopen, zoals de Salkanta trail en de Lares trail. Tipica Reizen werkt samen met een bijzonder lokaal agentschap dat speciale tours in Cusco en naar Machu Picchu organiseert, waarbij extra aandacht wordt besteed aan spiritualiteit.

Amazone regenwoud

Peru is op te delen in 3 regio´s: de kuststrook en de Andes, met daarachter het tropisch regenwoud. De Amazone is veruit het grootste deel van het land, maar ook het minst toegankelijk. Er zijn 2 belangrijke plaatsen van waaruit de Amazone het best bezocht kan worden: Iquitos in het noorden en Puerto Maldonado in het zuiden, wat onze voorkeur heeft. Vanuit Puerto Maldonado kan je via de rivier Madre Dios met de typische rivierboten naar lodges die hier her en der liggen. Wij werken samen met de ecologische lodges van Rainforest Expeditins/Peru Nature.

Eten en drinken in Peru

Zoals al eerder aangegeven is Peru tegenwoordig echt een culinaire bestemming. De keuken in vooral Lima (Culinaire hoofdstad van Zuid Amerika) is een mix van typisch Peruaans met Japanse invloeden. Twee van de allerbeste restaurants ter wereld vind je in Lima: Central en Maido. Houd er natuurlijk rekening mee dat je maanden van tevoren een reservering moet maken.

Is Peru veilig?

Peru had een slechte reputatie, met name door acties van Lichtend Pad in het verleden. Maar tegenwoordig is het land goed te bereizen. Maak wel gebruik van de grote bekende busmaatschappijen voor de grote afstanden en blijf in de steden alleen in de toeristische gedeeltes.

Peruaanse valuta

De munteenheid in Peru is de Nuevo Sol. In de steden kan bij de geldautomaten geld worden gepind met bank- of giropas (Cirrus-logo). Vraag wel bij uw bank na of uw pas geschikt is voor geldopnames in Zuid-Amerika! Gebruik van creditcards is vrijwel overal mogelijk. Dollars worden ook geaccepteerd, maar alleen als deze in uitstekende staat zijn. Wisselen van euro´s of dolalrs kan bij een Casa de Cambio.

Een greep uit ons reisaanbod van reizen naar Peru:

Exclusieve groepsreizen

Wilt u een groepsreis naar Zuid-Amerika maken? Wij organiseren ieder jaar eenmaal een exclusieve groepsreis naar Patagonië en Vuurland. Vanaf 2021 bieden we ook een groepsreis Peru en een groepsreis naar noord Argentinië en Chili aan.

banner-Machu-Picchu
18 Days
Onze 18-daagse exclusieve groepsreis Peru biedt méér dan andere groepsreizen. Ten eerste overnacht u in uitstekende boutique- en 4**** hotels, welke wij met zorg uitkiezen...
View Details
Available through out the year:
 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec

Individuele reizen

Liever niet met een groep, maar wel georganiseerd? Bekijk het ruime aanbod van onze individuele reizen.

13 Days
Weinig tijd, maar wel de hoogtepunten van Peru willen zien? Boek dan deze reis, waar u in een relatief kort tijdsbestek langs dé must sees...
View Details
Available through out the year:
 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
20 Days
Tijdens deze rondreis door Peru reist u door een land dat verrassend veel méér te bieden heeft dan Machu Picchu alleen. Tipica Reizen verzorgt de...
View Details
Available through out the year:
 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec